Přeskočit na hlavní obsah

Esenciální, éterické nebo vonné oleje? Jak se v nich vyznat ?

NÁZVOSLOVÍ

Esenciální, éterické nebo vonné oleje? Jak se v nich vyznat?

Na úvod bych ráda tyto pojmy jednoznačně rozlišila. Esenciálním či éterickým olejem označujeme pouze vůně 100% přírodního původu, získávané destilací či lisováním rostlin s obsahem vonných silic. Není mezi nimi žádný rozdíl, jsou to synonyma a označují totéž, na našem trhu jsou k dostání i pod pojmem 100% přírodní silice.
Na straně druhé se nacházejí syntetické (v laboratořích vyráběné) vonné kompozice označované jako vonné oleje, INCI těchto olejů bývá "Parfum", v lepším případě vypíšou konkrétní syntetické látky s alergeny. Pokud se rozhodnete používat syntetické vůně, dejte si pozor, aby byly certifikované pro použití v kosmetice. Vonný olej určený do aromalampy v žádném případě na pleť nepatří. PS: Salus s hnědou nálepkou značí vonné oleje do aromalampy, zelenou nálepkou označují esenciální oleje.
Vůně označované jako aroma mohou být jak přírodního, tak syntetického původu. Informaci o původu a složení vám poskytne prodejce či výrobce. Typicky jde například o jahodové, malinové, banánové, kokosové nebo čokoládové aroma.
V certifikované přírodní kosmetice se můžete ve složení s pojmem Parfum setkat také, ale bude doplněn hvězdičkou s poznámkou, že je přírodního původu nebo že pochází z esenciálních olejů. Na konci složení bude výpis alergenů (geraniol, linalool apod).
Ještě se můžete setkat s pojmem přírodně identický esenciální olej. Jedná se sice o syntetickou vůni, ale rozhodně s lepším složením než mívají běžně vonné oleje (formaldehyd ani lilial v jejich složení opravdu nenajdete a k dobru se jim musí přičíst i ekologičnost).

Co označuje to tajemné slůvko ABSOLUE?

Ne vždy je možné získat silice pomocí parovodní destilace rostlin, ať již z důvodu nepatrné výnosnosti či  teploty  nepříznivě ovlivňující jemnou vůni. Zejména pro získávání delikátní esence z květů bývá používána metoda extrakce selektivními rozpouštědly. Prvotním produktem extrakce je konkret tvořený nejen vonnými látkami, ale též balastními  jako jsou vosky a pigmenty. Jak vznikne absolue? Nejprve je konkret pročištěn alkoholem pro rozpuštění látek. Směs se dále filtruje, aby se oddělily vosky a pigmenty. Pro odstranění poslední stopy vosků se směs vymrazí. Vakuovou destilací se poté odstraní alkohol. Výsledný produkt se nazývá absolue.
zdroj: Aroma Ateliér

Podle čeho vybírat?

Účel

Nejdůležitějším aspektem při rozhodování je účel, ke kterému chcete vůně využít. Jinou kvalitu budete vybírat na úklid, jinou do svíček, jinou do mýdel, jinou do bez/oplachové kosmetiky a jinou pro aromaterapii. V úvahu musíte vzít i všechny možné kontraindikace (alergeny, zdravotní stav, těhotenství, kojení, malé děti, zvířata...) a dodržovat maximální doporučené koncentrace.

Kvalita

Nejpozornější bychom měli být při výběru esenciálních olejů do kosmetiky a pro aromaterapii. S ohledem na množství pesticidů používaných při konvenčním pěstování se doporučuje kupovat citrusové EO v bio kvalitě. Do pleťové kosmetiky preferujte citrusové esenciální oleje, které byly získané destilací, zbavíte se tím fototoxických účinků a produkty s nimi pak lze používat i přes den. Pozor si dejte na značení olejů a latinské názvy. Jakmile něco nesedí, raději dejte ruce pryč. U neprověřených dodavatelů můžete narazit na pančované éterické oleje, doma je poznáte podle nestandardní vůně a podle neobvyklého chování (například v mýdle vyráběném metodou za studena).

Cena

Nebudeme si nic nalhávat, pro většinu z nás je velmi důležitá cena. Do ceny jednotlivých esenciálních olejů se promítá velké množství faktorů. Od počasí, sklizně, dostupnosti, různé výnosnosti jednotlivých druhů rostlin, bio / nebio, náročnosti sběru a zpracování, způsobu prodeje až po cenovou politiku jednotlivých výrobců. Ručně sbíraná divoce rostoucí rostlinka s nízkou výnosností bude mít mnohem vyšší cenu než třeba odolný lavandin, který roste v nížinách, sklízí se strojově a má vysokou výnosnost. Za bio kvalitu se připlácí průměrně dvojnásobek. Nedoporučuji na olejích úplně šetřit, ale ani nemá smysl používat do mýdel luxusnější éteráky. Nenechte se však napálit od MLM firem typu Doterra či Young Living, předražené zboží, kde platíte především za multi level marketing a provize zblbnutým prodejcům...

Sympatie

Neméně důležitý faktor, jelikož součástí aromaterapie je právě to, jak na vás jednotlivé vůně či jejich kombinace působí a co ve vás vzbuzují. Pokud je vám nějaká vůně nepříjemná, nepoužívejte ji. Určitě naleznete tu pravou, která vám padne! ;-)

Osobní doporučení na ověřené zdroje éterických olejů

MÝDLA:

KOSMETIKA:

Manske (DE, přírodní vonné kompozice) https://www.manske-shop.com/Naturkosmetik/

AROMATERAPIE:

Nobilis Tilia https://eshop.nobilis.cz/aromaterapie/etericke-oleje/
Aromaticus https://www.aromaticus.cz/cz-kategorie_553066-0-100-etericke-oleje.html

NEDOPORUČUJI:

  1. MÝDLOVÝ SVĚT - esenciální oleje z Mýdlového světa - ve většině případů se nejedná o pravé éterické oleje i když je tak mají značeny, jsou objektivně podřadné kvality, balené v plastu, bez bližších údajů či latinského označení, v mýdlech se chovají velmi nestandardně, z osobní zkušenosti mohu uvést, že pod údajně pravými EO prodávají nanejvýš přírodně identické éterické oleje, podřadné kvalitě odpovídá velmi nízká cena;
  2. PHYTOS - esenciální oleje z Phytosu, objevuje se u nich chybné značení názvosloví, výkyvy v kvalitě, podezřele levné oleje a to i u těch velmi vzácných luxusních EO, některé voní jinak než je standard. Nemohu je s čistým svědomím doporučit.
  3. EKOKOZA - matoucí označení silic, éterických olejů a přírodně identických éterických olejů, často nováčci kupují právě ty nepřírodní v domnění, že jde o 100% přírodní silici, nevalná kvalita.

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené položky

Šumivky I. - základní recept a informace

Bath Bombs neboli šumivky! Každý se potřebuje občas zrelaxovat a pro tyto účely skvěle poslouží doma vyrobené šumivky do koupele! Zábava do vany pro děti i pro dospělé :-) Recept je jednoduchý a z dostupných surovin, tak se na to pojďme podívat: SYPKÉ SUROVINY 100 g jedlé sody 50 g kyseliny citronové 30 g kukuřičného škrobu 30 g Epsomské soli / mořské soli / soli z Mrtvého moře / Himálajské soli 1 PL sušených květů levandule (volitelné) POSTUP Bokem si ve 2 PL kokosového oleje (nebo jiného tekutějšího oleje) rozmícháme 1% koncentraci esenciálních olejů, což zde odpovídá cca 2 g. Já zvolila levanduli lékařskou. EO můžete libovolně zvolit podle nálady nebo podle zásob s důrazem na správné použití, ne všechny esenciální oleje jsou vhodné všude a pro všechny! :-) Důležité je rozmíchat EO předem v oleji, protože nejsou ve vodě rozpustné. V této fázi vmíchejte i barvivo, alespoň pak poznáte, že máte tuto směs rovnoměrně promíchanou se zbytkem surovin! Tip: Co se týče

OVĚŘENÁ ALKOHOLOVÁ DEZINFEKCE PODLE WHO

ÚČINNÁ ALKOHOLOVÁ DEZINFEKCE V poslední době ožehavé téma :-) Světová zdravotnická organizace WHO vydala ověřený návod, jak si kdokoliv může vyrobit zaručeně účinnou dezinfekci na ruce ze 4 surovin. Skládá se z vysokoprocentního alkoholu nebo isopropyl alkoholu, tří procentního peroxidu vodíku, glycerínu a vody. Výsledná koncentrace alkoholu v dezinfekci má být dle nich v rozpětí mezi 70 - 85%.  Podle dalších zdrojů je nezbytná minimálně 70% koncentrace, tuto informaci uvádí i WHO na svém webu přímo u COVIDu. Další zdroje uvádí absolutním minimum jako 60%, ale to mně osobně nepřijde dostatečné. Zde musím podotknout, že i moje kupovaná certifikovaná chirurgická dezinfekce obsahuje 850 mg/g ethanolu a je deklarována jako virucidní. Pro klid všech dodávám, že pro zdravého člověka je stejně nejdůležitější mýt si častěji ruce mýdlem správnou technikou po dobu alespoň 20 vteřin. Nicméně jsou tu ohrožené skupiny obyvatel se sníženou imunitou a dezinfekce je téměř všude vyprodaná, tak co s t