Přeskočit na hlavní obsah

OVĚŘENÁ ALKOHOLOVÁ DEZINFEKCE PODLE WHO

ÚČINNÁ ALKOHOLOVÁ DEZINFEKCE

V poslední době ožehavé téma :-) Světová zdravotnická organizace WHO vydala ověřený návod, jak si kdokoliv může vyrobit zaručeně účinnou dezinfekci na ruce ze 4 surovin. Skládá se z vysokoprocentního alkoholu nebo isopropyl alkoholu, tří procentního peroxidu vodíku, glycerínu a vody. Výsledná koncentrace alkoholu v dezinfekci má být dle nich v rozpětí mezi 70 - 85%. Podle dalších zdrojů je nezbytná minimálně 70% koncentrace, tuto informaci uvádí i WHO na svém webu přímo u COVIDu. Další zdroje uvádí absolutním minimum jako 60%, ale to mně osobně nepřijde dostatečné. Zde musím podotknout, že i moje kupovaná certifikovaná chirurgická dezinfekce obsahuje 850 mg/g ethanolu a je deklarována jako virucidní. Pro klid všech dodávám, že pro zdravého člověka je stejně nejdůležitější mýt si častěji ruce mýdlem správnou technikou po dobu alespoň 20 vteřin. Nicméně jsou tu ohrožené skupiny obyvatel se sníženou imunitou a dezinfekce je téměř všude vyprodaná, tak co s tím? Pojďme se podívat, co je na takovou dezinfekci na ruce potřeba:

ZÁKLADNÍ RECEPT NA DEZINFEKČNÍ SPREJ 100 ml

• 83,3 ml 96% ethanolu (75 ml v případě isopropyl alkoholu)

• 1,5 ml glycerinu (hydratační složka, pokud ho nemáte, lze vynechat nebo nahradit D-panthenolem)

• 4,2 ml 3% peroxidu vodíku (výsledná dezinfekce NEŠTÍPE!, také lze vynechat)

• lahvičku dolít do 100 ml destilovanou nebo převařenou kohoutkovou vodou (11 ml v případě alkoholu, cca 19 ml v případě isopropyl alkoholu)

KALKULAČKA NA PŘEPOČET RECEPTU PODLE WHO PŘI POUŽITÍ MÉNĚ KONCENTROVANÉHO ALKOHOLU: https://www.modrapupava.sk/informacie/dezinfekcia-kalkulacka

! POZOR !
Potřebná koncentrace alkoholu v konečné dezinfekci musí být minimálně 60% ideálně spíš 70%, což znamená, že musíte použít výrazně silnější alkohol k výrobě nebo méně naředit, jinak nebude dezinfekce účinkovat. V žádném případě to totiž neznamená, že použijete 60% alkohol jako vstupní surovinu a to budete dále ředit, což je častá chyba v mnoha receptech na internetu. Vždy si to přepočítejte v kalkulačce v odkazu výše.

ÉTERICKÉ OLEJE?

Volitelně můžete přidat nějaké virucidní éterické oleje jako je ravintsara, niaouli  nebo tymián thymol. Pozor, naprostá většina EO z kolujících receptů na internetu jsou pouze antibakteriální, nikoliv virucidní! Pokud do dezinfekce přidáte esenciální oleje, je potřeba dezinfekci před každým použitím protřepat a použít jen nízkou koncentraci EO, ať si nepopálíte pokožku (obecně nepřekračovat 3%). Pokud vlastníte nějaký solubilizátor na rozpuštění esenciálních olejů, použijte jej a nemusíte protřepávat dezinfekci před každým použitím.

DEZINFEKČNÍ GEL NA RUCE?

Z tekuté dezinfekce si snadno uděláte gel, pokud smícháte přibližně 0,5 % xanthanové gumy (případně dobře funguje natrosol, solagum, konjak) v glycerinu a do této směsi budete přilévat alkohol s peroxidem a intenzivně míchat / šlehat. Nakonec vše dobře promíchejte nebo promixujte, aby se směs dokonale spojila a zahustila. V případě přidání gumy bez rozmíchání vám zpuckovatí a gel nevznikne.

Tak co, chystáte se někdo na výrobu nějaké dezinfekce?

Pokud umíte anglicky, více info se lze dočíst přímo v odkaze na webu WHO:

https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf



Bára
Czech Artisan Soap

Komentáře

  1. Nejpřínosnější článek na téma dezinfekce. Prosím, mohu vynechat i peroxid?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, peroxid lze vynechat. Peroxid v dezinfekci plní antibakteriální funkci a má za úkol zlikvidovat případné bakteriální zárodky při prvotním smíchávání dezinfekce. Ve vyrobeném gelu či spreji už nemá žádné aktivní účinky, takže jeho vynechání nesnižuje virucidní účinnost alkoholové dezinfekce.

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    můžete mi prosím poradit, jak spojit xanthanovou gumu s alkoholem, aby udělala gel z celé výsledné dezinfekce? Zatím se mi podařilo udělat gel jen z gumy+vody, jakmile se k tomu začne přidávat alhohol, tak se složky rozpojí a guma se srazí. Ani se samotným glycerinem se gel netvoří. Zkoušela jsem i roztok zahřát ale ani tak se to nepovedlo. Míchala jsem, mixovala... Prostě guma přestane účinkovat při styku s alkoholem. Nebo vadí ten peroxid?
    Předem děkuji za odpověď,
    Kristýna

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené položky

Esenciální, éterické nebo vonné oleje? Jak se v nich vyznat ?

NÁZVOSLOVÍ Esenciální, éterické nebo vonné oleje? Jak se v nich vyznat? Na úvod bych ráda tyto pojmy jednoznačně rozlišila. Esenciálním či éterickým olejem označujeme pouze vůně 100% přírodního původu , získávané destilací či lisováním rostlin s obsahem vonných silic. Není mezi nimi žádný rozdíl, jsou to synonyma a označují totéž, na našem trhu jsou k dostání i pod pojmem 100% přírodní silice. Na straně druhé se nacházejí syntetické (v laboratořích vyráběné) vonné kompozice označované jako vonné oleje , INCI těchto olejů bývá "Parfum" , v lepším případě vypíšou konkrétní syntetické látky s alergeny. Pokud se rozhodnete používat syntetické vůně, dejte si pozor, aby byly certifikované pro použití v kosmetice. Vonný olej určený do aromalampy v žádném případě na pleť nepatří. PS: Salus s hnědou nálepkou značí vonné oleje do aromalampy, zelenou nálepkou označují esenciální oleje. Vůně označované jako aroma mohou být jak přírodního, tak syntetického původu . Informaci o

Šumivky I. - základní recept a informace

Bath Bombs neboli šumivky! Každý se potřebuje občas zrelaxovat a pro tyto účely skvěle poslouží doma vyrobené šumivky do koupele! Zábava do vany pro děti i pro dospělé :-) Recept je jednoduchý a z dostupných surovin, tak se na to pojďme podívat: SYPKÉ SUROVINY 100 g jedlé sody 50 g kyseliny citronové 30 g kukuřičného škrobu 30 g Epsomské soli / mořské soli / soli z Mrtvého moře / Himálajské soli 1 PL sušených květů levandule (volitelné) POSTUP Bokem si ve 2 PL kokosového oleje (nebo jiného tekutějšího oleje) rozmícháme 1% koncentraci esenciálních olejů, což zde odpovídá cca 2 g. Já zvolila levanduli lékařskou. EO můžete libovolně zvolit podle nálady nebo podle zásob s důrazem na správné použití, ne všechny esenciální oleje jsou vhodné všude a pro všechny! :-) Důležité je rozmíchat EO předem v oleji, protože nejsou ve vodě rozpustné. V této fázi vmíchejte i barvivo, alespoň pak poznáte, že máte tuto směs rovnoměrně promíchanou se zbytkem surovin! Tip: Co se týče