GLYCERÍNOVÉ ŘÍČKY V MÝDLE
S novým měsícem je tu další výzva pro soutěž Soap Challenge Club a jsou to glycerínové říčky. Jedná se o (většinou náhodný) efekt vznikající v kombinaci několika faktorů, které se vám v dnešním článku pokusím trochu přiblížit. Název sám o sobě je zavádějící, protože o glycerín se ve skutečnosti nejedná, glycerínové říčky jsou pouze vžité označení tohoto jevu. Ty se v mýdle projeví buď jako popraskaná textura (typická pro oxid titaničitý), formou říček a řek, nebo jakéhosi mramorového efektu. Pro angličtináře skvělý vysvětlující článek zde.
Co je nezbytné pro viditelné glycerínové říčky?
- Mýdlo musí být vyrobené metodou za studena (CP, CPOP).
- Mýdlo musí projít plnou fází gelu. Čím déle ho v gelu udržíte, tím budou říčky znatelnější.
- Mýdlo musí obsahovat nějaký pigment (oxidy, ultramarín, jíly apod.).
K druhému bodu mohu ještě zmínit, že hmotu snadněji přivedete do fáze gelu, pokud obsahuje vyšší množství vody v poměru k NaOH 2,3:1 až 3:1. Obecně mýdlo s 38% vody dosáhne gelovky už při nějakých 60°C. Lze přidat glycerín, který urychluje reakci a podle K. Dunna napomáhá k větším říčkám. Já rozmíchávala pigmenty v glycerínu a to jsem přidala do stopy. Mýdlo jsem po vylití zaizolovala a ohřívala v troubě na teplotu přibližně 65°C po dobu cca 2-3 hodin, vše v závislosti na konkrétním receptu! Pozor na přílišné zahřátí mýdla, opatrně s medem či kozím mlékem. Troubu vypnu a mýdlo v ní nechám dojít do rána. Můžete formu vložit do krabice a zabalit do deky (v zimě dát na topení třeba), aby se udrželo teplo co nejdéle. Někdy není trouba potřeba a někdy zase ani trouba nestačí. S říčkami se to má totiž tak, že je většinou máte, když se o ně vůbec nepokoušíte... ;-)
Co dělat, když říčky v mýdle máte a nechcete je tam?
V podstatě dělejte opak toho, než co jsem radila výše. Snížit obsah vody v mýdle na 2:1 a nižší, nepřidávat další glycerín, nezahřívat mýdlo v troubě nebo ho nenechat projít gelem. V každém případě říčky v mýdle nejsou nijak nebezpečné, nemusíte se jich bát.
V jakých případech se s říčkami zaručeně nepotkáte?
- V mýdlech vyráběných metodou za tepla, protože hmota se průběžně promíchává jak během gelové fáze, tak po ukončené saponifikaci, případné říčky se tam nemají šanci projevit.
- V mýdle, které neprošlo gelovou fází, jelikož nedosáhne požadované teploty.
- V mýdle litém do individuálních forem. Říčky, pokud by tam nějaké byly, by zůstaly ukryté uvnitř, formují se vertikálně.
- V solných mýdlech.
Soap Challenge Club
Na začátku jsem si načetla, jak nejlépe sestavit recept a připravit mýdlu podmínky pro vznik glycerínových říček, přesto se mi dlouho nedařilo nějaké říčky pokořit. Když budu počítat i podzimní tématické mýdlo, které zatím nesmím zveřejnit, tak říčky jsou dobře viditelné až u šestého pokusu! Ale ten soutěžní bude mít později svůj článek. Vzorová receptura byla 40% olivového oleje, 40% palmového oleje a 20% kokosového oleje. Já zkoušela několik různých kombinací olejů a až poslední várka s palmáčem (certifikovaným RSPO) skutečně říčky měla. Kombinace vyššího obsahu palmitové a stearové kyseliny s kyselinou olejovou je podle tetičky Kláry nejjistější receptura vedoucí k úspěchu. Ale stejně to byla fuška!
- Pokus: žádné říčky https://www.instagram.com/p/BtP6DKbHoZb
- Pokus: neznatelné říčky https://www.instagram.com/p/BtYL_xTHT19/
- Pokus: miniříčky v horní části mýdla https://www.instagram.com/p/BtuBo47odPv/
- Pokus: říčky se objevily, ale splývají se swirlem v mýdle, foto po řezu doplním. https://www.instagram.com/p/Bu00XBgHEcg/
- Pokus: úspěšný a po nafocení doplním lepší fotky! https://www.instagram.com/p/BuCPLaOH9yW/
Když jsem jezdívala jako malá k babičce na prázdniny, každoročně jsme v červnu vyráběli přírodní mýdla. Byla to taková tradice, na kterou ráda po večerech vzpomínám. Barvili jsme, používali různé vůně a celkově u toho byla super atmosféra. Dnes už nakupuji přes internet z greenmat.cz
OdpovědětVymazat