Přeskočit na hlavní obsah

PŘÍRODNÍ MALINOVÝ HYDROFILNÍ OLEOGEL - RECEPT

OLEOGEL - recept s postupem


Recept

Základní varianta:

20 % sucragelu (například Ekokoza)
80 % směs pečujících olejů

Volitelně můžete přidat něco pro vůni
a barvu:

  • 1-2 % éterických olejů, přírodního aroma nebo vonného oleje určeného do kosmetiky 
  • libovolný exfoliant (malinová zrníčka, káva, drcené meruňkové skořápky apod)
  • špetka barviva určeného do kosmetiky (mica)

Moje malinová varianta (rozpis na 100 g):

FÁZE A
20 g sucragel (například z Ekokozy)
FÁZE B
34 g třezalkový macerát v mandlovém oleji (doufala jsem v pěknou barvičku gelu a  bohužel nic)
22 g olej z pšeničných klíčků lisovaný za studena
20 g rýžový olej
FÁZE C
1,5 g přírodní malinové aroma (například z Nature Store)
0,5 g přírodní vitamin E (antioxidant, prodlužuje životnost olejů)
2 g malinová zrníčka (například z Ekokozy)
špetka růžové micy do požadovaného odstínu (non toxic vynechají)

TIP: Pro přepočet na jiné množství dosaďte místo gramů procenta.

POSTUP VÝROBY:

KROK 1

Vydezinfikujeme si pracovní plochu a všechny pomůcky i nádobky ideálně 70% alkoholem (lze koupit 96% líh a naředit vodou na odpovídající koncentraci). Necháme vše dokonale oschnout nebo vytřeme do sucha papírovou utěrkou. Sice nepracujeme s vodní složkou, ale dodržování pravidel čistoty při výrobě nikdy neuškodí.

KROK 2

Do jedné dostatečně velké nádobky / mističky si odvážíme Sucragel a do jiné nádobky si odvážíme všechny oleje. Pokud máte doma i pipetu, můžete ji v následujícím kroku využít.

KROK 3

Obecné pravidlo práce s tímto emulgátorem: po malých dávkách se vždy zašlehává olej DO odváženého Sucragelu, nikdy ne opačně.
Připravíme si mističku se Sucragelem. Postupně přiléváme a ručně metličkou opakovaně zašleháváme malé množství oleje, intenzivně mícháme. Směs zmléční, zhoustne, pak zase trochu povolí, a takhle pořád dokola. Pokračujeme v míchání konzistenci navzdory a po kapkách nebo s pomocí pipety postupně zašleháváme zbylý olej. Připravte se na to, že vás po chvíli bude nejspíš bolet ruka, při větším množství to chce trpělivost. :) Ovšem pozor, pokud nemícháme dostatečně intenzivně, nebo přidáme najednou příliš mnoho oleje, gel nevznikne a později se olej oddělí.

KROK 4

Po úspěšném zašlehání všech olejů, je čas na přidání vybraných aditiv. V mém případě jsem jako první vmíchala po troškách růžovou micu s odlesky, dokud jsem nebyla spokojená s odstínem (méně než 0,5 g). Po té jsem přidala vybranou vůni a znovu vše pečlivě zamíchala. Jako poslední vmícháme exfolianty - množství podle toho, jak silný peeling z oleogelu chcete. Vybrala jsem si malinová zrníčka, která jsou opravdu jemná a příjemně šimrají na pleti, zde množství odpovídající přibližně 2 gramům. Například do kávového peelingu dávám exfoliantu podstatně více, záleží jen na vás.

Tip pro vás
Pokud použijete EO, lze je přidat rovnou na začátek k sucragelu, lépe se zapracují do hmoty než když se přidají až na úplném konci.

VÝSLEDEK

Pevný, ale hebounký gel, který v malém množství nanesete na mokrou pokožku a rozetřete. Při kontaktu s vodou se v mžiku změní v mléčnou hydratační emulzi, která jemně umyje vaší pokožku a zároveň v  ní uzamkne výživné olejové složky. Špína s mastnotou se z pokožky zemulgují a spláchnou po opláchnutí vodou pryč. Více o tom, jak vlastně hydrofilní olej a oleogely čistí naši pleť naleznete docela hezky popsané v tomto článku z dílny Biooo.

TIP: Pokud máte bezproblémovou pokožku a chcete více čistící a pěnivější gel, můžete do receptu přidat cca 5-10 % coco / decyl glukosidu.



PÁR VĚT NAVÍC KE SLOŽENÍ

  1. Třezalkový macerát - Třezalka tečkovaná se již dlouho používá pro své protizánětlivé účinky. Pomáhá hojení popraskané kůže a hojení jizev. Urychluje hojení podvrtnutí, pohmožděnin a modřin. Třezalka se také používá k léčbě svalových křečí a napětí. Může způsobovat fotosenzitivitu, proto se po aplikaci vyvarujte pobytu na přímém slunci.
  2. Mandlový olej - Obsahuje řadu prvků nezbytných pro zdraví a výživu pokožky. Je bohatý na kyselinu olejovou, kyselinu linolovou, beta-karoten, vitamin E a vzácné minerální látky. Rychle se vsakuje do suché, citlivé i stárnoucí pokožky, změkčuje a zvláčňuje ji. Stejně vhodný je na ekzematickou i aknózní pleť, vlasy i nehty. Neucpává póry. Zklidňuje záněty, dermatitidu, popáleniny, ekzémy i lupénku. Zlepšuje pružnost a proto se velmi často používá v těhotenství k prevenci strií, celulitidy, nebo také v péči o novorozence i malé děti.
  3. Olej z pšeničných klíčků - Bojuje proti předčasnému stárnutí pokožky. Pokožku oživuje a projasňuje. Je nepřekonatelný na zjemnění namáhané kůže na chodidlech nebo loktech. Olej z pšeničných klíčků je bohatý na množství vitaminů A, B a také E. Díky tomu aktivně regeneruje suchou i zralou pokožku, posiluje ji a chrání před známkami stárnutí i ztrátou elasticity. Olej z pšeničných klíčků pokožku spolehlivě změkčuje a chrání ji před popraskáním.
  4. Rýžový olej - Má vzácné obsazení mastných kyselin. Obsahuje fytosteroly, karotenoidy, oryzanol, tokoferol a také kyselinu ferulovou. Má výrazné antioxidační, regenerační a další blahodárné účinky. Je vhodný pro všechny typy pleti včetně té nejcitlivější. Výborně se hodí především na zralou, stárnoucí a mdlou pokožku bez jasu. Velmi rychle a snadno se vstřebává, neucpává póry.
  5. Sucragel - Emulgátor na bázi přírodních esterů cukru schválený pro certifikovanou přírodní kosmetiku. Složení: Caprylic/Capric Triglycerides + Glycerin + Aqua + Sucrose Laurate (na trhu je ovšem k dostání několik verzí sucragelu).

Videa, jak se pracuje se sucragelem:


TIP NA ZÁVĚR

Se sucragelem se dají vytvářet i super lehké emulze! Když přidáte konzervant a trošičku gumy (xantanku, natrosol), můžete s trochou trpělivosti bezpečně začlenit i vodní složku. Vyjde velmi lehký fluid ideální třeba na stříkací tělová mléka, nebo v kombinaci s D-panthenolem lehký gel na péči o pokožku spálenou sluncem.

Postupně budu přidávat další inspiraci na různé varianty hydrofilních olejů a oleogelů, tak sledujte blog nebo naši facebookovou výrobní skupinu (Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel), ať vám nic neunikne :-)

Ahoj příště!

Bára
Czech Artisan Soap

Komentáře

Oblíbené položky

Esenciální, éterické nebo vonné oleje? Jak se v nich vyznat ?

NÁZVOSLOVÍ Esenciální, éterické nebo vonné oleje? Jak se v nich vyznat? Na úvod bych ráda tyto pojmy jednoznačně rozlišila. Esenciálním či éterickým olejem označujeme pouze vůně 100% přírodního původu , získávané destilací či lisováním rostlin s obsahem vonných silic. Není mezi nimi žádný rozdíl, jsou to synonyma a označují totéž, na našem trhu jsou k dostání i pod pojmem 100% přírodní silice. Na straně druhé se nacházejí syntetické (v laboratořích vyráběné) vonné kompozice označované jako vonné oleje , INCI těchto olejů bývá "Parfum" , v lepším případě vypíšou konkrétní syntetické látky s alergeny. Pokud se rozhodnete používat syntetické vůně, dejte si pozor, aby byly certifikované pro použití v kosmetice. Vonný olej určený do aromalampy v žádném případě na pleť nepatří. PS: Salus s hnědou nálepkou značí vonné oleje do aromalampy, zelenou nálepkou označují esenciální oleje. Vůně označované jako aroma mohou být jak přírodního, tak syntetického původu . Informaci o

Šumivky I. - základní recept a informace

Bath Bombs neboli šumivky! Každý se potřebuje občas zrelaxovat a pro tyto účely skvěle poslouží doma vyrobené šumivky do koupele! Zábava do vany pro děti i pro dospělé :-) Recept je jednoduchý a z dostupných surovin, tak se na to pojďme podívat: SYPKÉ SUROVINY 100 g jedlé sody 50 g kyseliny citronové 30 g kukuřičného škrobu 30 g Epsomské soli / mořské soli / soli z Mrtvého moře / Himálajské soli 1 PL sušených květů levandule (volitelné) POSTUP Bokem si ve 2 PL kokosového oleje (nebo jiného tekutějšího oleje) rozmícháme 1% koncentraci esenciálních olejů, což zde odpovídá cca 2 g. Já zvolila levanduli lékařskou. EO můžete libovolně zvolit podle nálady nebo podle zásob s důrazem na správné použití, ne všechny esenciální oleje jsou vhodné všude a pro všechny! :-) Důležité je rozmíchat EO předem v oleji, protože nejsou ve vodě rozpustné. V této fázi vmíchejte i barvivo, alespoň pak poznáte, že máte tuto směs rovnoměrně promíchanou se zbytkem surovin! Tip: Co se týče

OVĚŘENÁ ALKOHOLOVÁ DEZINFEKCE PODLE WHO

ÚČINNÁ ALKOHOLOVÁ DEZINFEKCE V poslední době ožehavé téma :-) Světová zdravotnická organizace WHO vydala ověřený návod, jak si kdokoliv může vyrobit zaručeně účinnou dezinfekci na ruce ze 4 surovin. Skládá se z vysokoprocentního alkoholu nebo isopropyl alkoholu, tří procentního peroxidu vodíku, glycerínu a vody. Výsledná koncentrace alkoholu v dezinfekci má být dle nich v rozpětí mezi 70 - 85%.  Podle dalších zdrojů je nezbytná minimálně 70% koncentrace, tuto informaci uvádí i WHO na svém webu přímo u COVIDu. Další zdroje uvádí absolutním minimum jako 60%, ale to mně osobně nepřijde dostatečné. Zde musím podotknout, že i moje kupovaná certifikovaná chirurgická dezinfekce obsahuje 850 mg/g ethanolu a je deklarována jako virucidní. Pro klid všech dodávám, že pro zdravého člověka je stejně nejdůležitější mýt si častěji ruce mýdlem správnou technikou po dobu alespoň 20 vteřin. Nicméně jsou tu ohrožené skupiny obyvatel se sníženou imunitou a dezinfekce je téměř všude vyprodaná, tak co s t